Hopp til hovedinnhold

Til forsiden

2024: 897 familiekontakter besøkte 1182 familier

Publisert:

7. mars 2025

Aldri har vi hatt flere frivillige i Home-Start i Norge! I år som i tidligere år har vi vært til stede i de mange øyeblikkene som foregår i småbarnsfamiliers hjem.

Bilde av Home-Start Norge sin årsrapport for 2024 format 1280x600

Ja, jeg kunne innledet mange årsrapporter med disse ordene, for fakta er at vi hvert år øker på med antall avdelinger, og antall frivillige. Men i år er det ekstra kjekt å kunne ha fokus på det. Det er dyrtid, og det er et Norge med en anstrengt kommuneøkonomi. Vi opplever at det i mye større grad enn tidligere er fokus på å kutte kostnader.

Vi har hatt avdelinger som har kjempet med nebb og klør for å få lov til å eksistere videre. De aller fleste har klart seg videre, men vi har mistet noen i løpet av året. Kommunene Rakkestad og Kongsvinger har dessverre ikke valgt å prioritere videre drift av Home-Start. Også i noen av våre største avdelinger har vært kniven på strupen, men med stort engasjement og utallige leserinnlegg i lokalavisen, har vi fått politikerne til å forstå betydningen og viktigheten av Home-Start. Derfor fint å kunne innlede med at vi aldri har hatt flere frivillige i Home-Start, når vi nå går inn i vårt 30 år med Home-Start i Norge.

I 2024 har vi fått ferdigstilt noen store prosjekter. Home-Start Norge har lansert nye nettsider og en helt ny grafisk profil – eller designhåndbok som det nå heter. Vi har fått lansert nye verktøy for koordinatorene, slik at avdelingene blir mer selvhjulpne i sitt arbeid med markedsføring. Med en markedsavdeling med én ansatt på 50 avdelinger, er det helt nødvendig at avdelingene har gode verktøy til å gjøre en del av jobben selv. Det er slik vi må jobbe
fremover, for å kunne sikre ivaretakelse av flere avdelinger, tross en liten administrasjon.

Videre har vi også lansert koordinatorhåndboka, som er et omfattende oppslagsverk og verktøy for koordinatorene, og som i årene fremover vil utvikles videre. Dette er et arbeid vi har jobbet med i mange år, og som vi nå endelig har kunnet lansere. Det er et skikkelig kvalitetsløft for våre koordinatorer, både nye og de mer erfarne. Alt av prosedyrer, arbeidsmetodikk, forberedelseskurs og alle temaer vi skal forholde oss til, skal stå i håndboken.

I år har vi blitt kjent med enda flere familier, og for å si det med ordene til koordinatorene i Home-Start Larvik, som jeg syns illustrerer dette så godt, og som vil gjelde de fleste av våre avdelinger. Lett omskrevet:

"Så mange små og store mennesker, så mange smil, en del tårer, men enda flere klemmer. Disse familiene står midt i livets små
og store utfordringer. Vi har vært i tvillingfamilier, i familier med vold, vi har vært i familier hvor voksne har alvorlig sykdom, vi ser barn med autisme, og mange familier har alt for lite penger. Noen gråter av glede når de blir invitert to netter på hyttetur. Noen har en god voksen å dele gleder og bekymringer med, mens andre ikke vet hvor barnets far befinner seg eller om broren overlevde det siste angrepet i Rafah. Koordinatorene våre får oppleve verden tett på, det er både krevende og verdifullt å bli sluppet så nær, og av og til føle at «vi er de eneste de ringer når det virkelig er krise»."


Ja, Home-Start er lavterskel, men teksten over illustrerer det mangfoldet av familier vi er inne i, og alvorlighetsgraden som preger mange av disse familiene. Og da er jeg sjeleglad for at så mange kommuner velger å satse på Home-Start videre, selv om det er hard prioritering ute i kommunene nå. For det blir ikke mindre utfordringer hos småbarnsfamilier med dyrtid, kriser og innsnevring av offentlige tilbud. Home-Start trengs mer enn noensinne!

Jeg vil avslutte med et stort rungende TUSEN TAKK til alle våre frivillige familiekontakter, som gir av sin tid. Det dere gjør er uvurderlig!

Morten Singstad, generalsekretær HSFN

Her finner du årsrapporten vår for 2024 – God lesning!